Det är kanske inte exakt den väg man tänkt sig som leder dit man vill. Ibland snubblar man in på något som man inte alls planerat, men så visar det sig vara helt rätt ändå. Så jaga bananskalen, passa på att halka in på något som verkar spännande. Arbetslivet är långt- jättelångt till och med. Det finns gott om tid att prova det som verkar lockande. Det var några av tankarna som fyra alumner (tidigare studenter) från Linköpings universitet delade med sig av på Career Talks 8 maj.
Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när de kom in i C-salen, som inte riktigt såg ut som vanligt. Nedsläckt och med allt ljus på en väl inbodd soffgrupp. Kaffet puttrade i bakgrunden, som om moderatorn Marcus Höök bjöd in gästerna till sitt vardagsrum. Samtalet handlade om alumnernas resa från studielivet och ut i verkligheten, med jobbsökande, nya vägval och sökandet efter vad man brinner för.
En av dem som delade med sig av sin berättelse om livet efter LiU är Therése Engström. Hon jobbar som insamlingschef på Röda Korset och har tidigare arbetat inom Läkare utan gränser. Hon läste industriell ekonomi, mycket för att det var en bred utbildning och hon inte var säker på vad hon ville. För henne var det viktigt att få arbeta med något som hon känner passionerat för, och hon har fått söka sig fram för att hitta rätt.
– Ibland har jag känt, att när ska jag bli en riktig ingenjör? Men efter hand har jag insett hur mycket nytta jag har av utbildningen även om jag jobbade med helt andra saker. I mitt jobb behövs projektledning, planering, varumärkesarbete och internationella relationer till exempel, så jag är glad att jag har utbildningen i ryggen. Många av mina studiekompisar har numera chefspositioner och det är ett väldigt bra nätverk att ha i mitt jobb. De relationerna har också varit bra att prata om känslan att vara vilse. Det är ett stöd att vi har samma bakgrund och referensramar.
Även Staffan Emanuelsson undrade om han valt rätt när han läste medieteknik. Det var mycket matte, fysik och programmering.
– Jag var rädd att jag skulle sitta och programmera. Att bara göra en liten del var inte vad jag ville, jag ville kunna känna att det här, det har Staffan gjort. Jag sökte jobbet som junior produktchef på Cloetta trots att jag egentligen pluggat helt andra grejer. Och de fem år jag jobbat på Cloetta har varit min skola. Är man intresserad och vill lära sig kommer man in i det.
Just nu prioriterar han familjen framför spännande utmaningar som skulle innebära en flytt. Han betonar att det arbetslivet är långt, det går bra att ha karriären av och på under olika perioder av livet.
Per Sjödell har läst internationella ekonomprogrammet och är vd för Fiskars Sweden. Han har tidigare jobbat på Gant och varit marknadschef på H&M. – Jag är lustsökande och lusten har styrt hur jag hamnat på olika jobb. På den tiden jag gick ut stack det ut lite att jag läst tyska, nu måste man ha rest till månen för att sticka ut, skojar han.
– Jag trodde först på att hålla sig cool. Tänkte jag har bra betyg och är en rolig kille, jag ska inte vara så på. Men det fungerar inte. Det som är viktigt när jag ska anställa, är att det är någon som visar att man vill ha jobbet. Att man är beredd att gå utanför komfortzonen. Det där med orange cv, blommor och choklad- det funkar inte. Utan mejla, ring, visa intresse för att jobba hos just oss.
Katja Hvenmark-Nilsson berättade om att i slutet på studierna till lärare var det så fullt upp så hon hade inte tid att fundera på livet efter examen. När det var dags att söka jobb insåg hon snabbt att de inte stod och skrek efter henne. Hon satsade kvantitativt och började skicka ansökningar till städer runt om i Sverige. Hon började på A som i Arjeplog och Alingsås. Sedan till B som i Borås och så vidare. Hon kom till H innan hon fick jobb. Det visade sig vara fel tid att söka på våren när alla på skolorna hade för fullt upp för att anställa ny personal, så mitt i sommaren lossnade det.
Väl på plats som lärare tyckte hon sig ha mycket kunskaper med sig från universitetet, men att det också fanns dilemman som hon var oförberedd på. Som att individbaserat lärande var en god tanke, men hur hanterar man det, om det är 240 individer att förhålla sig till? Funderingarna ledde till att hon skrev en bok som riktar sig mot nyblivna lärare. Hon känner inte igen sig i den dystra bild som medierna målar upp av skolvärlden, utan trivs väldigt bra med yrket, elever och kollegor.
Anna Eldered som läser andra året på Industriell ekonomi var där och lyssnade. Hon tyckte att det var kul att lyssna och bra tips. Hon kände igen sig i vad alumnerna sa om att leva i nuet och att det inte är så farligt att göra fel.
Gustaf Wendt som är inne på sitt fjärde studieår tyckte att han fick sig en tankeställare.
– Kanske är det inte så bråttom ut. Jag har funderat på att ta studieuppehåll men tänkt att det är ett förlorat år. Men kanske är det en chans att göra något som sticker ut, göra något som utvecklar mig själv. Passa på innan man har familj och så. Det var också skönt att se att man inte stänger in sig med den utbildning man valt, man kan välja annat.
Det var första gången som LiU Alumni arrangerade detta event.
– Det blev lyckat, säger Camilla Smedberg alumniansvarig på LiU, och vi planerar att göra detta till ett årligt arrangemang. Vi ville att samtalet skulle handla om karriär i ett bredare perspektiv, därför valde vi namnet Career Talks. Det svenska ordet karriär för tankarna till position, pengar, mål i sikte. Vi vill använda det engelska för att det är bredare och mer handlar om min utveckling, mina val, vad vill jag i livet. Och vilka är bättre skickade att berätta om livet efter examen, än våra fantastiska alumner.
Om Career Talks på LiU-nytt
Som vanligt gjorde vi en utvärdering efter eventet. Det är ett bra sätt att få veta mer om hur besökarna upplevde tillfället och vad som kan för bättras. Extra spännande var det denna gång eftersom det var ett nytt koncept vi provade. Som helhet var betyget gott: 4,2 (på en skala mellan 1-5, med 5 som bäst). De medverkande alumnerna fick toppbetyg (4.4) precis som moderatorn Marcus Höök som gjorde ett fint jobb med att hålla ihop samtalet. De flesta var positiva till upplägget och tyckte det var inspirerande att lyssna. Några hade förväntat sig mer konkreta tips. Andra hade velat veta mer om alumnerna och fått ställa frågor.
”Stort tack för Career Talks, jag är så glad att jag deltog. Det var inspirerande, lärorikt och annorlunda upplägg som verkligen passade mig. Jag tog till mig mycket från samtalen och det var väldigt engaging. Det var min bäst spenderade timma på länge. Mycket duktiga talare, verkade som om alla övat mycket men ändå var det naturligt. Otroligt bra jobbat! Tack ännu en gång.”
”Mer annorlunda tips. Kändes som alla tips var så självklara. Gärna någon som läst ihop sitt eget kandidatprogram till nästa år. Fler gäster hade varit intressant. Men älskade upplägget! Kul!”